Hej!

Jag heter Hanna Alperud, och det är jag som driver Raw for good. Så roligt att du hittat hit!

Jag är kostrådgivare, hälsorådgivare och rawfoodinspiratör, med mitt kök och min bas i Västra Norrfors utanför Umeå. Härifrån skapar och sprider jag rawfood genom kurser, workshops, catering, recept, inspiration och genom olika återförsäljare – allt för att göra den här underbara maten tillgänglig för så många som möjligt.
white-line

Under min tid med Raw for good, och även tidigare, under åren jag arbetade i hälsokostbutik, har jag mött så många med liknande problem:

white-line
Kanske är man mitt i livet, med små barn, vardagen är hektisk, ont om tid, och man känner sig kanske bara så himmelens trött och energilös, har kanske ett sockersug man inte blir av med fastän man verkligen försökt med all sin vilja, och så den där värken som börjat komma smygande, ibland rentav någon inflammation som inte vill ge sig…

Jag vet inte om du känner igen något av det där?
Jag själv gör det verkligen.

white-line
Därför känns det nu så underbart att kunna erbjuda rawfooden, såväl färdiglagad som genom kurser och inspiration. För – den här maten är inte bara vacker och god, utan både vetenskapen, mina kunder och jag själv har upplevt att den har stora möjligheter att ge ökat välmående under just den där typen av omständigheter.

Min egen historia har den rentav revolutionerat:
 
collage_om_hanna_1white-line

Från sjukskriven med kronisk värk till raw och smärtfri

 
Mitt arbetsliv har ju nämligen inte alltid handlat om hälsokost och rawfood. Förut jobbade jag på kontor. Jag var med och startade upp Ica Maxi i Umeå, som dataansvarig på specialsidan – ett spännande och utmanande jobb; jag var ambitiös och motiverad, och det blev många timmar vid datorn, dag efter dag, med att knappa knappa knappa… Mycket att göra, men mycket roligt också, så jag knappade, jobbade, knappade, jobbade…. tills jag en dag insåg att jag dragit på mig en musarm/tennisarmbåge som smärtade så fruktansvärt att jag nästan inte kunde röra armen.

En lång period av sjukskrivning följde. Vi provade omplacering från kontoret till butiksgolvet – kanske skulle jag kunna packa upp varor eller något annat? – men allt gjorde för ont. Sjukskrivning igen. Värktabletter. Kortisonsprutor. Min arm var fruktansvärt inflammerad. Läkarna ställde mig i kö för operation – det var den enda lösning de såg. Inflammationen hade blivit kronisk. Det var smärtsamt såklart, ledsamt såklart. År av sjukskrivning.

Under den här tiden började jag till slut fundera på om det fanns något jag själv kunde göra för att bli smärtfri och få livet tillbaka igen. Jag hade ju inte direkt något att förlora.

white-line
Så jag började läsa på.

Jag läste att kött kunde skapa inflammationer och värk, så jag blev vegetarian. Och – det gav en liten förbättring.

Jag gick en kurs i vegansk matlagning, åt allt grönare. Även det hjälpte och gav en liten förbättring.

Jag provade hälsokostpreparat i massor; de klassiska mot inflammation: omega 3-fettsyror, gurkmejakapslar, nyponkapslar, mer. De höll inflammationen ganska bra i schack; det var underbart förstås. Men ändå – skulle det kanske kunna gå att bli ännu bättre; kunna påverka värken ännu mer?

In på scenen: Rawfooden.

white-line
Jag hade hört talas om att den fanns, den här rawfood-maten där man bara åt råa grönsaker och frukter, nötter, frön, alger, och sådant. Jag hade till och med provat den litegrann, på den veganska matlagningskursen, där vi lagat en praktfull ”Levande tårta”, dekorerad med cashewnötsgrädde och vindruvor och kiwi och botten av nötter och torkad frukt. 

Nu läste jag så mycket positivt och intressant om rawfooden och hur den kunde inverka på kroppen att jag bestämde mig för att äta rawfood och bara rawfood, strikt i tre veckor. Verkligen ge det en chans.

Jag lånade de böcker jag kunde hitta på biblioteket, hittade information på en del engelska hemsidor, och satte samman små dagsmenyer så gott jag kunde. Jag gav mixern en hedersplats på köksbänken, och storhandlade grönsaker, frukter, bär, surkål, nötter, frön, alger, kokosolja och en hel del saker jag faktiskt aldrig riktigt köpt förut.

Och sedan förändrades allt.
 

collage_om_hanna_2white-line

100% rawfood.

white-line
De första dagarna var jag smått hungrig och ganska ovan, fick huvudvärk och andra utrensningssymptom, som det så ofta blir när maten är mycket renare än det man ätit innan. Men! Efter fyra-fem dagar började det plötsligt vända. Livet på enbart rawfood kändes plötsligt lätt och kul, allt kändes så enkelt, maten var både vacker och god och omväxlande och energin började komma tillbaka i stora mått.

Och – bäst, fantastiskast, häftigast: När de tre veckorna började närma sig sitt slut så kände jag inte av värken längre. Den där skärande, svidande, fruktansvärda värken jag tidigare haft i min arm och axel, den kändes nu inte längre alls.

white-line
Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt.

Men det var det.

Tydligen.

white-line

Efter de där tre veckorna var jag förälskad i rawfood. Att slippa värken och att få mer energi – det förändrar ju hela livet!

white-line
Jag började utforma en kost och en vardag som inte var 100% raw, men ändå såpass raw att värken fortfarande höll sig borta. Jag ville lära mig mer, läste böcker, och utbildade mig till kostrådgivare, hälsorådgivare och så småningom till Raw Life Educator.

Rawfood hade blivit min nyckel.

Och nu vill jag dela den med andra – och med dig!

 
white-line
collage_om_hanna_3
white-line
Så kom, läs gärna mer om mina aktuella kurser och workshops! På dem får du grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om rawfood, jag visar och berättar, och inte minst lagar (och äter) vi en massa god och vacker rawfood-mat tillsammans.

Eller, varför inte hitta någon av mina återförsäljare i Umeå; eller kanske beställa en mäktig och vacker raw chokladtårta av mig till nästa födelsedagskalas?

Vill du läsa mer om vad rawfood är och innebär så hittar du det under ”Om rawfood” – där svarar jag även på vanliga frågor och ger mina bästa rawfood-boktips.
white-line
Jag är så glad att du hittat hit, och hoppas att du vill ta ytterligare steg in i rawfoodens underbara värld tillsammans med mig! Och tveka inte att höra av dig, om det är något du undrar över eller tror att jag kanske kan hjälpa dig med.

Vi hörs och ses!

/ Hanna
white-line
Ps. Min operation då? Jodå, sex år efter att jag blev sjukskriven ringde de från sjukhuset – nu hade jag äntligen blivit tilldelad en tid för att operera min värkande arm och axel. Som vid det laget varken värkte eller var inflammerad längre, tack vare rawfooden. Jag kunde glatt och artigt meddela att de kunde ge operationstiden till någon annan. :)